Activitats - Caramelles


De la dinàmica participativa del 22 de juny, va sorgir una iniciativa que es va posar en marxa de seguida. Una de les fulles de plataners deia així: “Recollir les cançons de caramelles que amb tant d’amor han conservat les coristes del poble. És molt important no perdre això”.
Després d’una primera reunió, la comissió formada per David Prat, Mònica Senties, Mireia Barrera, Lluís Vilardell, Eli Vidal, Cristina Álvarez es van dissenyar una sèrie d’actuacions que tindrien com a finalitat:

§  Recuperar les cançons
§  Fer les partitures d’aquestes cançons
§  Elaborar un bon arxiu musical
§  Recollir amb gravació la memòria oral de la vida quotidiana entorn a la festa:
o   La festa
o   El paper de la dona
o   La vida quotidiana: cuina, vestits, família...
o   El poble
o   L’església

Posant en valor les caramelles i recuperant els seus orígens es pretén també donar sentit a una festa que any rere any es continua celebrant per Setmana Santa. Mònica Senties és la responsable de coordinar  i organitzar els balls i es troba amb els següents problemes:

§  Dificultat per tenir nens i nenes de totes les edats. A partir dels 12 anys ja no volen participar.
§  Dificultat per organitzar els assajos: irregularitat amb el compromís de participació.

Un cop analitzats els perquès dels problemes s’han plantejat les següents actuacions:

§  Iniciar abans els assajos, possiblement després de Nadal, de manera que la gent s’hi pugui implicar més i tenir més temps per preparar-ho bé.
§  Actualitzar lletres i músiques de cançons. Es fa l’observació que les caramelles s’anaven modificant en funció del que anava passant durant l’any.
§  Crear algun ball més complicat per a aquelles franges d’edat dels 12 als 14 anys.
§  Incloure el ball pla (s’observa alguna iniciativa per part d’alguns pares).
§  Implicar aquella franja d’edat de 25 a 30 anys, que ara són pares i van cantar  i ballar caramelles quan eren petits.

Com a primera activitat, dissabte 11 d’octubre es fa la primera trobada per a la recuperació històrica de les caramelles. Entorn d’una gravadora i pastissos passàrem la tarda reconstruint el mosaic de les caramelles amb els records més antics que es teníem: allò que les àvies i els avis explicaven al voltant del foc quan eren canalla.
D’aquesta manera s’ha començat a teixir la història de les caramelles fins als nostres dies.

PARTICIPANTS: Maria Estany Esparó, Núria Esparó, Maria Àngels Esparó, Montserrat Tort, Assumpció Franquesa, Leonor Roca, Regina Pedrals Presseguer, Maria Àngels Pedrals, Irene Pedrals, Cristina Álvarez, Lluis Vilardell, Eli Vidal, David Prat, Josep Franquesa, Mònica Senties, Marina Berdalet.

El projecte continua i, per a aquesta Pasqua, ja s’està treballant per assolir els objectius plantejats.